donderdag 17 juni 2010

Dieptepunt

Balkenende bekende vandaag tegenover zijn christendemocratische EU-collega's, dat hij het verloren referendum over de Europese grondwet in 2005 als hét dieptepunt van zijn carrière beschouwt.

Volgens mij is het dieptepunt van zijn carrière, dat hij de referendumuitslag feitelijk naast zich neer heeft gelegd. Daarmee negeerde hij de overheersende mening in Nederland - tweederde van de kiezers wees de Europese grondwet af. Daarmee bewees Balkenende dat zijn referentiekader de eurocratie is en niet het vertegenwoordigen van zijn eigen land, Nederland. Daar is maar één woord voor: verraad. Het toont aan dat hij zich aan de D in CDA weinig gelegen laat liggen.

Hij had zich hier mateloos populair kunnen maken en elke verkiezing kunnen winnen, als hij uit de referendumuitslag zijn conclusies getrokken had door Europa voortaan op de tweede plaats te zetten, waar zij thuishoort. Nu diskwalificeerde hij zich als staatsman door zonder de bevolking gelegenheid te geven zich over dit controversiële onderwerp uit te spreken, het Verdrag van Lissabon te ondertekenen. De rekening voor deze laaghartige streek kreeg hij op 9 juni 2010 alsnog gepresenteerd.

We zijn benieuwd met welke functie zijn Europese politieke vrienden hem in de naaste toekomst zullen "belonen" zonder dat daar een democratische haan naar kraait.