Ergens, net achter de bewustzijnshorizon van consumerend Nederland hangt een grote, zwarte wolk. Ach, die drijft wel over, hopen en zeggen de meeste mensen. Je hoort toch overal dat het ergste voorbij is? Het IMF, de OECD, president Obama en meneer Trichet van de ECB, allemaal hebben ze dat gezegd en kijk eens naar de beurs! De index is in een half jaar ruim 50% gestegen! OK, maar van de bodem van een put lijkt zo'n stijging al gauw een hoop.
De meeste consumenten hebben totnogtoe eigenlijk weinig van de crisis gemerkt. Nou ja, hun huis is moeilijker te verkopen, er is iets niet in orde met de pensioendekking, er worden minder auto's verkocht, maar voor de rest? De salarissen zijn in 2009 nog gestegen, gemiddeld 3%, en winkels en supermarkten stunten met prijzen, soms tot wel 50%. Dus waar maak je je druk om?
Maar nu komt de regering opeens met onweerswolken aanzetten. De AOW naar 67 jaar en na 2010 moeten we jaarlijks 30 miljard bezuinigen, omdat anders de staatsschuld explodeert. Die groeit volgens Bos met 100 miljoen euro per dag. Dat zou betekenen dat elke Nederlander, van baby tot bejaarde, per dag 6 euro armer wordt. Dat is 2200 euro per jaar voor iedereen. Dat hakt er in.
Maar gedáán wordt er voorlopig weinig. Eerst maar eens een jaartje studeren in 20 werkgroepen. De internationale politiek heeft besloten de bankwereld tot eind 2010 met geld van de belastingbetaler overeind te houden en de Balkenbende gaat daar braaf in mee. Ze zijn maar wat trots dat ze mogen aanschuiven bij de G20, maar dan moeten ze zich natuurlijk wel conformeren aan wat de grote landen willen.
En die willen vooral tijd rekken. Proberen om intussen zoveel goedkoop krediet in de economie te pompen, dat de boel weer op gang komt. Als de mensen hun vertrouwen hervinden en hun geld weer durven laten rollen, komt de wereldhandel weer op gang en gaat het vanzelf weer beter, denken ze. Dan kan al het monopoliegeld weer uit de roulatie worden genomen, want anders krijgen we inflatie, misschien wel erg veel inflatie en dat is ook weer niet de bedoeling, toch? Of misschien juist wél?
Inflatie maakt geld minder waard, je kunt minder kopen voor je euro. Voor de overheidsschuld is dat prettig, want schulden worden door inflatie ook minder waard, dus goedkoper en makkelijker af te lossen en ook de pensioenfondsen varen er wel bij. Die kunnen de uitkeringen betalen van geld dat steeds minder waard wordt. Wel jammer voor de pensioentrekkers. Daar komen er de komende jaren steeds meer van - onze babyboomers - en die kunnen er op den duur niet meer van rondkomen. Die zullen dus moeten blijven werken, ook na hun 67e..., zolang er werk is, natuurlijk.
[Toevoeging, 28 sept. 2009]
Niet iedereen laat zich iets wijsmaken, overigens. ING heeft een dagelijkse poll op de site van zijn betaalrekening. Vandaag vroegen ze: Hoelang gaat de recessie duren?
Het is natuurlijk een vrij specifieke groep die erop reageert, maar 53% van de respondenten dacht dat dat langer dan een jaar zou zijn. De optie 'De crisis is al weer voorbij' scoorde 4%.
Dat betekent, dat een meerderheid van de bevolking voorlopig zuinig met z'n geld zal omgaan en dat de economie in ieder geval tot ver in 2010 geen extra impuls zal krijgen van kooplustige consumenten. Met Sinterklaas en Kerst 2008 werd er nog flink uitgepakt. Eens kijken of dat dit jaar ook nog het geval is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten